Szarlotka z pigwą

5 (2 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tym razem pokusiłam się o szarlotkę ale z pigwą. Gdybym miała wybierać nie wiem co lepsze. Jabłka czy pigwa. Ja osobiście bardzo ją lubię bo ma fajny aromatyczny smak. Do ciast idealna i na przetwory.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • forma o wymiarach 24x24 cm

    ciasto kruche:

    100 g mąki migdałowej

    100 g mąki kokosowej

    200 g mąki pszennej

    4 żółtka

    8 łyżek cukru

    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    szczypta soli

    200 g masła



    pigwa:

    1,5 kg pigwy

    6 łyżek cukru

    1/4 łyżeczki cynamonu

    50 ml wody

    1 cytryna

    puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z owocami

Szarlotka z pigwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:

    Do miski przesiewam mąki, dodaję proszek do pieczenia, żółtka, cukier,sól, zimne pokrojone masło. Całość kroję nożem a potem krótko zagniatam rękoma.Dzielę na dwie części. Ciasto wkładam do zamrażalnika na godzinę.

    Dno blaszki wykładam papierem do pieczenia. Połowę ciasta ścieram na tarce jarzynowej i rozsypuję w formie. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni, wstawiam blaszkę zmniejszam na 180 stopni i piekę 10-15 minut aż się zrumieni.
  • 2. Pigwa:

    Pigwy obieram, pozbawiam nasion i kroję na kawałki. Przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, wodę, cukier, cynamon i przesmażam aż zrobią się miękkie. Odstawiam do wystygnięcia.

    Na podpieczony ciepły spód wykładam pigwę. Ścieram drugą cześć ciasta i wysypuję na pigwę. Blaszkę wstawiam do piekarnika temp 180 stopni nagrzanego i piekę około 25 minut aż się zrumieni. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pigwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować