Szarlotka z pianką budyniowo - białkową

0 (0 ocen)

  • 30 min

Wzięło mnie na szarlotkę, ale żeby nie było nudno urozmaiciłam ją pianką na bazie białek u ugotowanego budyniu. Wyszło super smacznie:)

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto kruche:
    2,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru pudru
    150g margaryny
    5 żółtek
    3 łyżki gęstej śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Pianka budyniowo - białkowa
    500ml mleka
    2 budynie waniliowe (każde na 1/2 l mleka)
    50 g masła
    5 białek
    ¾ szklanki cukru
    1 kg jabłek (np. szarej renety)
    200g śliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z pianką budyniowo - białkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:Przesiane mąki, proszek, cukier puder posiekać razem z margaryną. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie części, jedną zamrozić. Rozwałkować pierwszą część ciasta i przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć jabłka, śliwki i piankę białkową. Zetrzeć drugą część ciasta. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta.
  • 2. Pianka budyniowo - białkowa: Na mleku ugotować oba budynie z dodatkiem masła. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Mieszając łyżką połączyć z zimnym budyniem.

    Jabłka obrać i pokroić w większą kostkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować