Szarlotka z morwą

0 (0 ocen)

Idealna na każdą porę roku

Składniki:


  • Ciasto :
    350 g mąki pszennej typ 500
    3 łyżki cukru pudru ( czubate )
    1 żółtko
    250 g masła

    Masa jabłkowa :
    1,5 kg jabłek ( waga po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych )
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka masła
    1/4 szk wody
    50 g suszonej białej morwy
    150 g cukru ( lub mniej w zależności od słodkości jabłek )
    2 łyżki kaszy manny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka z morwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka z morwą 1.
    Do miski robota z nożami do siekania wsypać mąkę, cukier puder, dodać żółtko i pokrojone masło.
    Wszystko połączyć mikserem a potem szybko zagnieść ciasto.
    2/3 ciasta wylepić dno i boki wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 23 cm i wstawić formę do lodówki na godzinę.
    Drugą część ciasta włożyć do lodówki zawiniętą w folie spożywczą też na godzinę.
  • Szarlotka z morwą 2.
    Gdy ciasto się chłodzi przygotować masę jabłkową.
    Obrane jabłka pokroić w kostkę, wrzucić do szerokiego rondla, wlać wodę, dodać masło oraz cynamon i sok z cytryny i dusić kilkanaście minut.
    Potem dodać cukier, nadal dusić od czasu do czasu mieszając a na koniec dodać morwę i kaszę mannę i wymieszać masę.
    Wystudzić.
  • Szarlotka z morwą 3.
    Gdy ciasto jest gotowe wyłożyć wystudzoną masę na ciasto.
    Resztę ciasta rozwałkować i wycinać małe ciasteczka ( u mnie serduszka ) i zakryć masę jabłkową ciasteczkami.
    Blachę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 195 - 200 stopni i piec szarlotkę 40 minut.
    Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować