Szarlotka z miodem,migdałami i orzechami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Pyszna aromatyczna szarlotka idealna na jesień .Wygląda bardzo efektownie a smakuje jeszcze lepiej .

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    375g mąki pszennej
    180g cukru pudru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    2 jajka
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    195g zimnego masła
    Nadzienie:
    1, 5kg jabłek
    sok z cytryny
    75g masła
    75g cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    100g rodzynek
    Torebka herbaty owocowej
    Wierzch:
    200 g posiekanych orzechów mogą być włoskie
    75g cukru
    100g płatków migdałowych
    2 łyżki miodu
    2 łyżki mleka
    Dodatkowo:
    Cukier i bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Szarlotka z miodem,migdałami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    W dużej misce mieszmy mąkę, cukier puder oraz cukier waniliowy . Do suchych składników ścieramy masło na grubych oczkach . Dodajemy jajka , jogurt i mieszamy wszytko drewnianą łyżką ,a następnie wyjmujemy ciasto z garnka i zagniatamy .Ciasto przekładamy do worka foliowego lub owijamy papierem do pieczenia i wkładamy 1h do lodówki .
    Zchłodzone ciasto dzielimy na 3 równe części . Z 2 części ciasta rozwałkowujemy okrąg i układamy go na wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej tortownicy . Ja użyłam tortownicy o średnicy 28cm .Ciasto nakłówamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C 15 min .Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odkładamy do ostudzenia
    W czasie gdy piecze się spód ciasta przygotowujemy nadzienie .
    NADZIENIE:
    Zaparzamy 1 torebkę herbaty owocowej i w zimnym naparze moczymy rodzynki ok 5min .
    Obieramy jabłka i wycinamy z nich gniazda nasienne .Kroimy w grubą kostkę .Dobrze jest skropić jabłka sokiem z cytryny aby nie zrobiły się ciemne .
    Do garnka wkładamy masło i cukier i cynamon .Na rozpuszczonym maśle smażymy pokrojone jabłka ok 5min .Na końcu dodajemy nasączone i lekko odciścniete rodzynki . Zdejmujemy z ognia
    Gdy spód ciasta całkowicie ostygnie zajmujemy się wyłożeniem brzegów tortownicy pozostałym ciastem .Uważając aby spód ściśle przyleciał do formowanych boków .Ciasto posypujemy bułką tartą aby nie namokło za bardzo od wilkotnych jabłek.Teraz możemy wykładać jabłka do tortownicy.
    Przygotowujemy kruszonkę z orzechów ,migdałów, miodu i mleka
    WIERZCH
    Do garnka wlewamy mleko miód oraz cukier i rozpuszczamy wszytko na wolnym ogniu .Dodajemy orzechy i płatki migdałów .Gotujemy na małym ogniu przez 2min cały czas mieszając . Powstałą masę wyłożyć na jabłka.
    PIECZENIE
    Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na funkcji górą dół i pieczemy 50 min .20 min przed końcem pieczenia nakrywamy ciasto folią aluminiową aby nie spalić orzechów i migdałów .Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować