Szarlotka z miodem,migdałami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO
W dużej misce mieszmy mąkę, cukier puder oraz cukier waniliowy . Do suchych składników ścieramy masło na grubych oczkach . Dodajemy jajka , jogurt i mieszamy wszytko drewnianą łyżką ,a następnie wyjmujemy ciasto z garnka i zagniatamy .Ciasto przekładamy do worka foliowego lub owijamy papierem do pieczenia i wkładamy 1h do lodówki .
Zchłodzone ciasto dzielimy na 3 równe części . Z 2 części ciasta rozwałkowujemy okrąg i układamy go na wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej tortownicy . Ja użyłam tortownicy o średnicy 28cm .Ciasto nakłówamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C 15 min .Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odkładamy do ostudzenia
W czasie gdy piecze się spód ciasta przygotowujemy nadzienie .
NADZIENIE:
Zaparzamy 1 torebkę herbaty owocowej i w zimnym naparze moczymy rodzynki ok 5min .
Obieramy jabłka i wycinamy z nich gniazda nasienne .Kroimy w grubą kostkę .Dobrze jest skropić jabłka sokiem z cytryny aby nie zrobiły się ciemne .
Do garnka wkładamy masło i cukier i cynamon .Na rozpuszczonym maśle smażymy pokrojone jabłka ok 5min .Na końcu dodajemy nasączone i lekko odciścniete rodzynki . Zdejmujemy z ognia
Gdy spód ciasta całkowicie ostygnie zajmujemy się wyłożeniem brzegów tortownicy pozostałym ciastem .Uważając aby spód ściśle przyleciał do formowanych boków .Ciasto posypujemy bułką tartą aby nie namokło za bardzo od wilkotnych jabłek.Teraz możemy wykładać jabłka do tortownicy.
Przygotowujemy kruszonkę z orzechów ,migdałów, miodu i mleka
WIERZCH
Do garnka wlewamy mleko miód oraz cukier i rozpuszczamy wszytko na wolnym ogniu .Dodajemy orzechy i płatki migdałów .Gotujemy na małym ogniu przez 2min cały czas mieszając . Powstałą masę wyłożyć na jabłka.
PIECZENIE
Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na funkcji górą dół i pieczemy 50 min .20 min przed końcem pieczenia nakrywamy ciasto folią aluminiową aby nie spalić orzechów i migdałów .Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Smacznego
Komentarze