szarlotka z miodem i orzechami

4.48 (173 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Gdy sezon na polskie jabłka - pozycja obowiązkowa wśród jesiennych ciast!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 2 kg kwaśnych jabłek
    - 200 g masła lub margaryny
    - 4 szklanki mąki
    - 0,5 szklanki miodu
    - 200 g orzechów włoskich lub innych
    - 3 jajka
    - cynamon
    - proszek do pieczenia
    - 0,5 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

4.48 (173 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka z miodem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagnieść kruche ciasto: 150 g masła, mąka, cukier, 3 żółtka, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, ewentualnie zimna woda (gdy ciasto będzie za suche). Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 min.
  • 2. Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Na patelni roztopić 50 g masła, dodać jabłka, miód i cynamon. Poddusić i smażyć do odparowania wody.
  • 3. Kruche ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na blachę. Podpiec w piekarniku w 200 stopniach do lekkiego zrumienienia (około 15 min).
  • 4. Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, posypać orzechami (wcześniej uprażonymi na patelni lub w piekarniku). Z pozostałych 3 białek ubić pianę z odrobiną cukru pudru. Wyłożyć na jabłka i na wierzch starkować resztę kruchego ciasta. Piec kolejne 15 - 20 min, aż wierzch się zrumieni.
  • 5. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
    Smacznego!

Porady

Wybieraj raczej twarde i bardziej kwaśne jabłka, które z miodem będą tworzyły słodko-kwaśny smak.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Miód Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować