Szarlotka z miodem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagnieść kruche ciasto: 150 g masła, mąka, cukier, 3 żółtka, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, ewentualnie zimna woda (gdy ciasto będzie za suche). Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na około 30 min.
2.Jabłka obrać i pokroić w plasterki. Na patelni roztopić 50 g masła, dodać jabłka, miód i cynamon. Poddusić i smażyć do odparowania wody.
3.Kruche ciasto podzielić na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na blachę. Podpiec w piekarniku w 200 stopniach do lekkiego zrumienienia (około 15 min).
4.Na podpieczony spód wyłożyć jabłka, posypać orzechami (wcześniej uprażonymi na patelni lub w piekarniku). Z pozostałych 3 białek ubić pianę z odrobiną cukru pudru. Wyłożyć na jabłka i na wierzch starkować resztę kruchego ciasta. Piec kolejne 15 - 20 min, aż wierzch się zrumieni.
Komentarze