Szarlotka z karmelem i orzechami

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 5 osób

Na przygotowanie pysznej szarlotki wystarczy tylko trochę czasu i kulinarnego zamiłowania.

  • 50 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki ciasta:
    3 szklanki mąki pszennej
    1 kostka masła 250 gram
    Pół szklanki cukru pudru
    6 żółtek
    2 Łyżeczki proszku do pieczenia
    Składniki farszu:
    1,5 kg jabłek
    1 cytryna
    Pół łyżeczki cynamonu
    5 łyżek cukru kryształu
    2 łyżki cukru waniliowego
    ponadto:
    1 szklanka gotowej masy krówkowej
    ¾ szklanki pokrojonych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Szarlotka z karmelem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę przesiej przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, masło i posiekaj dokładnie nożem. Na końcu dodaj żółtka i zagnieć dokładnie ciasto. Podziel na dwie części. Jedną wyłóż na blachę wyłożonej papierem do pieczenia o wielkości 24 na 38 cm.
  • 2. Farsz: jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Skrop sokiem z cytryny i zasyp cukrem kryształem. Odstaw na około 15 minut, a po tym czasie odciśnij z nadmiaru soku. Dodaj cynamon, cukier waniliowy i wymieszaj.
  • 3. Na ciasto wyłóż masę jabłkową oraz rozwałkowaną drugą część masy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz około 45-50 minut. po wystudzeniu na wierzch rozsmaruj masę krówkową i wysyp orzechy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować