Szarlotka z karmelem i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: mąkę przesiej przez sitko wraz z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier, masło i posiekaj dokładnie nożem. Na końcu dodaj żółtka i zagnieć dokładnie ciasto. Podziel na dwie części. Jedną wyłóż na blachę wyłożonej papierem do pieczenia o wielkości 24 na 38 cm.
2.Farsz: jabłka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Skrop sokiem z cytryny i zasyp cukrem kryształem. Odstaw na około 15 minut, a po tym czasie odciśnij z nadmiaru soku. Dodaj cynamon, cukier waniliowy i wymieszaj.
3.Na ciasto wyłóż masę jabłkową oraz rozwałkowaną drugą część masy. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piecz około 45-50 minut. po wystudzeniu na wierzch rozsmaruj masę krówkową i wysyp orzechy.
Komentarze