Szarlotka z jajecznym budyniem

4.5 (174 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam ciasta z jabłkami! Jako, że często je piekę, wymyślam różne wersje szarlotek i jabłeczników. Najczęstszym problemem jest zazwyczaj wyciekający z jabłek sok. W tej wersji szarlotki jest on ujarzmiony przez budyń :) Wyszło bardzo smaczne, delikatne ciasto.

  • 60 min

Składniki:

  • Masa jabłkowa:
    6 średnich jabłek
    80 ml wody
    1 jajko
    1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
    50 ml mleka
    3-4 czubate łyżki cukru

    Ciasto:
    200 g mąki
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1/3 szklanki cukru
    120 g masła
    2 żółtka
    1 łyżka kwaśnej śmietany
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Kruche ciasto Desery

Szarlotka z jajecznym budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać, pokroić w dużą kostkę (2-3 cm). Dusić w rondelku z wodą ok. 5 minut (dobrze, gdyby utrzymały kształt kostki i nie rozpadły się).
    Do miski wbić jajko, dodać mąkę ziemniaczaną, cukier i mleko, zmiksować. Wlać, cały czas mieszając, do zestawionych z palnika jabłek. Ponownie wstawić na palnik, delikatnie mieszając, zagotować.
  • 2. Ciasto:
    Do mąki dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier, proszek do pieczenia, żółtka i śmietanę. Wyrobić jednolite ciasto. Podzielić na dwie równe części. Jedną wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 15 minut. Na podpieczony spód wyłożyć masę jabłkową, wyrównać. Wyłożyć na wierzch ciasto rozwałkowane do wymiarów tortownicy. Piec jeszcze ok. 35-40 minut w 180°C do zrumienienia wierzchu. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować