Szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbijamy jajka, dodajemy posiekaną margarynę i zagniatamy ciasto. 3/4 części ciasta rozkładamy na blaszce o wymiarach 40x24 wyścielonej papierem do pieczenia a pozostałą część wstawiamy do zamrażalnika. Ciasto pieczemy 15 minut w temperaturze 180C.
2.Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku. Wkładamy do rondelka dodajemy cukier i smażymy około 10 minut. Do gorących jabłek dodajemy cynamon, galaretkę i kaszę mannę. Mieszamy i wykładamy na podpieczone ciasto.
3.3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, a w pozostałym mleko rozpuszczamy proszek budyniowy i gotujemy budyń. Gorący budyń wylewamy na masę jabłkową. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170C. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze