Szarlotka z budyniem

4.5 (141 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób

Pyszna szarlotka na kruchym spodzie z dużą ilością masy budyniowej.

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    3,5 szklanki mąki
    szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kostka margaryny
    2 jajka
    1 torebka cukru waniliowego

    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek
    3 łyżki cukru
    2 łyżeczki cynamonu
    2 łyżki kaszy manny
    galaretka cytrynowa

    Masa budyniowa:
    1 litr mleka
    2 budynie śmietankowe
    3 łyżki cukru
    oraz
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wbijamy jajka, dodajemy posiekaną margarynę i zagniatamy ciasto. 3/4 części ciasta rozkładamy na blaszce o wymiarach 40x24 wyścielonej papierem do pieczenia a pozostałą część wstawiamy do zamrażalnika. Ciasto pieczemy 15 minut w temperaturze 180C.
  • 2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i odciskamy z nadmiaru soku. Wkładamy do rondelka dodajemy cukier i smażymy około 10 minut. Do gorących jabłek dodajemy cynamon, galaretkę i kaszę mannę. Mieszamy i wykładamy na podpieczone ciasto.
  • 3. 3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, a w pozostałym mleko rozpuszczamy proszek budyniowy i gotujemy budyń. Gorący budyń wylewamy na masę jabłkową. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczemy 45 minut w temperaturze 170C. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować