Szarlotka z budyniem na krucho - owsianym cieście

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To nowa odsłona tradycyjnej szarlotki - która tak samo pysznie smakuje co wygląda.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:

    2 szklanki mąki,
    1 szklanka lekko zmielonych płatków błyskawicznych
    250 margaryny / masła
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    3 żółtka,
    1 całe jajko,
    2 płaskie łyżki kakao ( do 2 połowy części ciasta )
    0,5 szklanki cukru (wedle uznania)

    warstwa jabłek:

    1,5 kg jabłek
    łyżeczka cynamonu
    100 g dżemu brzoskwiniowego nisko-słodzonego
    1 galaretka cytrynowa

    warstwa budyniu:

    3 szklanki mleka
    ½ szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    4 kopiate łyżki mąki pszennej (80g)
    4 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (80g)
    2 żółtka

    Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka z budyniem na krucho - owsianym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie te składniki ciasta należy połączyć. Następnie podzielić ciasto na większą i mniejszą połowę - do mniejszej dodać kakao i zagnieść. Obie części ciasta włożyć do lodówki na około 30 min.

    W tym czasie prażę 1,5 kg obranych i startych jabłek z cynamonem, dodaję pod koniec dżem brzoskwiniowy oraz wsypuję galaretkę cytrynową i dokładnie mieszam. Odstawiam jabłka do wystygnięcia.

    Wyjmuje 1 większą cześć ciasta bez kakao, którą rozprowadzam na blaszkę i podpiekam 10-15 min. w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Na podpieczony spód daję uprażone jabłka. Następnie przygotowuję domowy budyń, 2 szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty.aż budyń będzie gęsty). Po zagotowaniu wylewam gorący budyń na jabłka, i rozprowadzam równomiernie. Na budyń ścieram drugą pozostałą połowę ciasta - z kakao na tarce o dużych oczkach. Ciasto wkładam do wcześniej nagrzanego piekarnika do 200 C, piec 40-50 min ( aby był miodowy kolor kruszonki ). Po upieczeniu zostawiamy ciasto do całkowitego przestygnięcia. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Kakao Płatki owsiane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować