Bezglutenowa szarlotka z budyniem

4.47 (182 ocen)

  • 2 godz.

Dodatek kremowej masy rewelacyjnie komponuje się z ciastem. Całość rozpływa się w ustach i znika w mgnieniu oka.

  • 2 godz.

Składniki:

  • (forma20x30)

    ciasto :
    125 g mąki ryżowej
    125 g mąki owsianej
    80 g mąki gryczanej
    40 g mąki ziemniaczanej
    80 g cukru
    200 g masła
    2 jajka
    dodatkowo:
    5 - 6 jabłek
    3 łyżki brązowego cukru
    cynamon według uznania
    masa budyniowa:
    500 ml mleka kokosowego
    1 opakowanie budyniu bezglutenowego
    2 łyżki cukru
    50 g białej czekolady
Wystaw ocenę:

4.47 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Jabłecznik Desery

Bezglutenowa szarlotka z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Wszystkie składniki podane do ciasta wsypujemy do miski i szybko zagniatamy. 1/3 ciasta odkładamy do lodówki,a pozostałe ścieramy na tarce o grubych oczkach do formy (20x30) wyłożonej papierem do pieczenia.(można tez po prostu ciasto pokruszyć palcami). Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy jabłka.

    Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plastry. Ja starłam na tarce do cięcia warzyw w plastry. Starte jabłka posypałam cukrem oraz cynamonem, przemieszałam rękami, więc plastry połamały się w nieregularne kształty.

    masa budyniowa:
    Masę dobrze zrobić trochę wcześniej aby ostygła. Na mleku gotujemy budyń,w gorącym rozpuszczamy czekoladę, całość studzimy.

    wykonanie:
    Na podpieczony spód układamy jabłka, następnie masę budyniową i wierzch posypujemy pokruszonym pozostałym ciastem. Całość wstawiamy ponownie do piekarnika na 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować