Szarlotka z bezą

0 (0 ocen)

  • 45 min

Przepis znalazłam w internecie. Polecam wszystkim, bo jest pyszna i rozpływa się w ustach.

  • 45 min

Składniki:

  • - 2 szklanki mąki
    - ½ szklanki cukru pudru
    - 3 żółtka
    - 300g masła
    - 1,5kg jabłek (np. antonówki)
    - 6 białek jaja
    - 1,5 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód z kruchego ciasta: zagniatamy mąkę, cukier puder, 200g masła i żółtka razem, po czym wyrabiamy dokładnie do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą, wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, kroimy kulę w cienkie plastry i rozgniatamy cienką warstwą na blachę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na ok. 20 minut. Wyjmujemy z pieca i studzimy.
  • 2. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w grubą kostkę. Wkładamy do garnka z pozostałą częścią masła, dusimy pod przykryciem aż jabłka będą miękkie. Studzimy.

  • 3. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym ubijamy dalej, dodając stopniowo cukier.
  • 4. Na upieczony spod wykładamy uduszone jabłka, przykrywamy ubitą pianą z białek, wstawiamy do pieca nagrzanego do 170°C na 10 – 15 minut.
    SMACZNEGO
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować