Szarlotka z bakaliami

4.5 (146 ocen)

Pyszna , aromatyczna szarlotka z dodatkiem bakalii.....

Składniki:

  • 1/2 kg. mąki
    3/4 szklanki cukru pudru
    30 dkg. margaryny
    3 żółtka surowe
    6 żółtek gotowanych
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżeczki śmietany
    cukier waniliowy
    1i 1/2 kg. jabłek
    łyżeczka masła
    cukier do smaku
    galaretka cytrynowa
    2 łyżki bułki tartej
    25 dkg. bakalii ( rodzynki , suszone ananasy , morele )
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pyszna szarlotka z bakaliami 1. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę ,stopniowo dodawać surowe żółtka i żółtka ugotowane wcześniej przetarte przez sitko . Całość dobrze utrzeć , dodać mąkę , proszek do pieczenia i śmietanę . Ciasto wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką delikatnie wyrobić , podzielić na 2 części . Jabłka obrać , pokroić dodać masło , 3 łyżki wody dusić pod przykryciem . Pod koniec dodać suchą galaretkę , dobrze wymieszać , dodać bułkę tartą i bakalie .Do przygotowanej formy o wymiarach 36/22 cm .przełożyć jedną część ciasta , rozprowadzić masę jabłkową . Z drugiej części ciasta formować wałeczki i przykryć wierzch ciasta tworząc kratkę . Piec około 45 minut w temp. 180 *C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować