Świąteczna szarlotka z bakaliami i korzenną nutą

  • wyświetlono: 558 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

W tym roku na świątecznym stole zamarzyła mi się szarlotka. Zrobiłam już pierwszą próbę tego wypieku. Szarlotka najczęściej kojarzy nam się z jesienią i wtedy najczęściej ją pieczemy, ja piekę taką tradycyjną, kruche ciasto, dużo jabłek i cynamonu. Gdzieś jakiś czas temu czytałam lub słyszałam, że w niektórych domach to właśnie szarlotka gości na bożonarodzeniowym stole podczas gdy u nas królują serniki, pierniki i makowce. Pomyślałam, że może i ja upiekę szarlotkę, zwłaszcza, że ją bardzo lubimy, ale nie taką tradycyjna tylko trochę zmienioną i urozmaiconą w bakalie i przyprawę korzenną. Nie chwaląc się moja szarlotka zachwyciła smakiem i wyglądem, a zapach...no cóż pachniała obłędnie i jak szybko zniknęła. Jeżeli chcecie odmiany to świątecznym stole to zachęcam do wykonania takiej szarlotki. Zanotujcie recepturę, a zapewniam, że będziecie zachwyceni. Smacznego życzę i udanych wypieków :)

bgg (Kopiowanie)
  • 16 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru pudru
2 jajka
20 dag masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki przyprawy do piernika

Nadzienie:
około 1 kg jabłek
1 łyżeczka przyprawy do pierników
2 łyżeczki mielonego cynamonu
pół szklanki rodzynek
1 cukier waniliowy
2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
1 łyżka bułki tartej

Sposób przygotowania przepisu:

Świąteczna szarlotka z bakaliami i korzenną nutą

  • Ciasto.1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części.
  • Nadzienie.2. Nadzienie: Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar soku. Jedną część ciasta wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tarta. Na ciasto wykładamy jabłka oprószamy cukrem waniliowy, cynamonem i przyprawą, posypujemy rodzynkami i posiekanymi orzechami.
  • Gwiazdki.3. Ciasteczka: Pozostałe ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, wykrawamy ciasteczka foremką w kształcie gwiazdki i układamy je dowolnie na jabłkach.
  • Pieczenie.4. Pieczenie i podanie: Szarlotkę pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczoną studzimy, kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Ciasto można pokroić na 16 sporych kawałków.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Ciastoorzechy włoskiejabłkaorzechyciasteczkaszarlotkaboże narodzenieciasto z jabłkamiciasto z bakaliamiSwiateczne ciastodomowe ciastoszarlotka z orzechamiświąteczny stółdomowa szarlotkaświąteczna szarlotkapiernikowe smaki

Komentarze

Podobne przepisy

Szybkie ciasto z jabłkami i bakaliami

Dodane przez: Elzbieta Majkowska

Szybkie ciasto z jabłkami i bakaliami

Jakiś czas temu mieliśmy imprezę...

ciasto makowe z jabłkami i bakaliami

Dodane przez: mirelaj

ciasto makowe z jabłkami i bakaliami

ciasto makowe z jabłkami i bakaliami

Jabłecznik z bakaliami i nutellą

Dodane przez: Mniam1

Jabłecznik z bakaliami i nutellą

Kakaowe ciasto z kremem czekoladowym,...

Ciasto makowe z jabłkami i bakaliami

Dodane przez: rena123

Ciasto makowe z jabłkami i bakaliami

Pyszne, wilgotne ciasto, doskonałe...

szarlotka

Dodane przez: Anyzkowo

Świąteczna szarlotka

Pyszna i aromatyczna z piernikowymi...

Symfonia bananowo - bakaliowa

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto z bananami i bakaliami

Symfonia bananowo - bakaliowa to...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE