Szarlotka owsiano-gryczana

4.5 (142 ocen)

Kolejna moja zdrowsza odsłona szarlotki :) z mąką gryczaną zamiast pszennej, z płatkami owsianymi i jęczmiennymi, z minimalną ilością cukru! Polecam!!

Składniki:


  • Ciasto:
    150 g masła
    1 jajko
    0,5 szklanki cukru
    1 szklanka płatków owsianych
    0,5 szklanki płatków jęczmiennych
    1,5 szklanki mąki gryczanej
    Jabłka:
    1,5 kg kwaśnych jabłek
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka owsiano-gryczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Najpierw należy przygotować jabłka. Obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w kostkę (ja starłam w robocie na dużych oczkach). Wrzucić do rondla, dodać 2 łyżki cukru, dusić aż zmiękną. Wystudzić.

    Na ciasto: płatki owsiane i jęczmienne zmielić w blenderze na mąkę, dodać mąkę gryczaną i cukier, wymieszać.

    Masło rozpuścić, jajko wybić do szklanki. Połączyć wszystkie składniki ciasta widelcem.

    2/3 ciasta wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia, wyrównać. Wstawić blaszkę i resztę ciasta do lodówki na pół godziny.

    Następnie na schłodzony spód wyłożyć jabłka, wyrównać, posypać resztą ciasta, tworząc kruszonkę, piec 45 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Mąka gryczana Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować