Szarlotka jabłkowo śliwkowa z pianką pod kruszonką

2 (1 ocen)

  • 50 min

smacznie , prosto i aromatycznie.... kruche ciasto ze sliwkami i jabłkami z piana otulone kruszonką...polecam.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    3 szklanki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru pudru
    250 g margaryny
    3 łyżki śmietany 18%
    5 jajek
    2 łyżki cukru ( do pianki z białek)
    1 opakowanie kislu (cytrynowego)
    Masa jabłkowa:
    1 kg jabłek
    4-5 sztuk sliwek
    2 łyżki cukru
    pół łyżeczki cynamonu
    oraz:
    cukier puder do oprószenia ciasta
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Placek Desery

Szarlotka jabłkowo śliwkowa z pianką pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto:
    Żółtka oddziel od białek. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia połącz z cukrem pudrem , cukrem waniliowym . Dodaj posiekaną margarynę, żółtka i smietanę.Zagniec ciasto , podziel na 2 części-jedna mniejsza a drugą wieksza . Mniejsza czesc przeznaczona na kruszonkę włóz do zamrazarki a większa cżęśćią ciasta wyklej wyłozona papierem do pieczenia blachę i całość wstaw do lodówki.
    2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach,odciśnij z nadmiaru soku , wymieszaj z cukrem i cynamonem. Śliwki umyj ,wyjmnij pestki, pokrój na ósemki .
    3. Białka ubij na sztywno, dodając stopniowo cukier . Na końcu dodaj kisiel. 4. Na kruchym ciescie rozprowadz . starte cynamonowe jabłka , a na jabłkach poukładaj sliwki skórka ku dołowi , nastepnie na owoce wyłóż pianę z białek, . Na wierzch zetrzyj schłodzone kruche ciasto .
    5. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut w 180 stopniach, Przed podaniem oprósz cukrem pudrem, smacznego:)

Porady

blacha 25 na 35

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować