Szarlotka jabłkowo śliwkowa z pianką pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ciasto:
Żółtka oddziel od białek. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia połącz z cukrem pudrem , cukrem waniliowym . Dodaj posiekaną margarynę, żółtka i smietanę.Zagniec ciasto , podziel na 2 części-jedna mniejsza a drugą wieksza . Mniejsza czesc przeznaczona na kruszonkę włóz do zamrazarki a większa cżęśćią ciasta wyklej wyłozona papierem do pieczenia blachę i całość wstaw do lodówki.
2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach,odciśnij z nadmiaru soku , wymieszaj z cukrem i cynamonem. Śliwki umyj ,wyjmnij pestki, pokrój na ósemki .
3. Białka ubij na sztywno, dodając stopniowo cukier . Na końcu dodaj kisiel. 4. Na kruchym ciescie rozprowadz . starte cynamonowe jabłka , a na jabłkach poukładaj sliwki skórka ku dołowi , nastepnie na owoce wyłóż pianę z białek, . Na wierzch zetrzyj schłodzone kruche ciasto .
5. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut w 180 stopniach, Przed podaniem oprósz cukrem pudrem, smacznego:)
Komentarze