• 1 godz. 10 min

Jedna z moich ulubionych szarlotek.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szkl. maki pszennej
    20 dag zimnej margaryny
    0,5 szkl. cukru
    1 jajko
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    1 kg kwaskowatych jabłek (waga już po obraniu)
    1/2 szkl cukru
    1 jajko
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2/3 szkl śmietany 30% lub 36%
    1 łyżeczka cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jabłecznik Kruche ciasto Desery

Szarlotka galicyjska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto i schłodzić 30 min w lodówce.
    2/3 ciasta wylepić tortownicę o średnicy 24 cm, formując wysokie boki.
  • 2. Obrane jabłka pokroić w kostkę i posypać cynamonem. Cukier, jajko, śmietanę i mąkę zmiksować i wymieszać z jabłkami. Całe nadzienie wyłóż na wylepioną ciastem tortownicę.
    Pozostałą 1/3 ciasta rozwałkować i pociąć na wąskie paski.
    Ułożyć z nich kratkę na wierzchu ciasta.
    Piec w 180 st C przez 45-55 min.
    Gotowe, przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem czy roztopioną czekoladą.

Porady

Do jabłek można dodać garść rodzynek namoczonych w alkoholu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować