Strucla z serem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do ciepłego mleka dodać drożdże i łyżkę cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 15 minut). Mąkę przesiać do miski. Dodać rozczyn, resztę cukru, żółtka i sól. Wymieszać. Dodać ostudzone roztopione masło. Wyrobić na gładkie ciasto. Pozostawić w misce i przykryć czystą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na stolnicę i ponownie zagnieść, podsypując w razie potrzeby odrobiną mąki. Rozwałkować na prostokąt. Na cieście rozsmarować masę serową z rodzynkami. Zawinąć roladę.Posmarować rozbełtanym białkiem, posypać kruszonką. Jeśli rolada jest dość długa można przekroić ją na dwie i piec w dwóch keksówkach o rozmiarach 12x34. Piec 35-40 minut w 180 st. C.
Ostudzić na kratce.
Komentarze