Strucla z serem i rodzynkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Uwielbiam smak drożdżowego ciasta z nadzieniem serowym...

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    2,5 szkl mąki + trochę do podsypania
    15-20 g drożdży
    3/4 szkl ciepłego mleka
    5 łyżek cukru
    3 żółtka
    50 g roztopionego letniego masła
    odrobina soli

    Nadzienie:
    500 g sera białego w kostce
    100 g rodzynek
    1 żółtko
    1/3 szkl cukru
    50 g miękkiego masła
    odrobina soli

    Kruszonka:
    7 łyżek mąki
    cukier waniliowy
    2 łyżki cukru kryształu
    50 g miękkiego masła

    Dodatkowo:
    roztrzepane białko do posmarowania ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Strucla Desery

Strucla z serem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do ciepłego mleka dodać drożdże i łyżkę cukru. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 15 minut). Mąkę przesiać do miski. Dodać rozczyn, resztę cukru, żółtka i sól. Wymieszać. Dodać ostudzone roztopione masło. Wyrobić na gładkie ciasto. Pozostawić w misce i przykryć czystą ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na stolnicę i ponownie zagnieść, podsypując w razie potrzeby odrobiną mąki. Rozwałkować na prostokąt. Na cieście rozsmarować masę serową z rodzynkami. Zawinąć roladę.Posmarować rozbełtanym białkiem, posypać kruszonką. Jeśli rolada jest dość długa można przekroić ją na dwie i piec w dwóch keksówkach o rozmiarach 12x34. Piec 35-40 minut w 180 st. C.
    Ostudzić na kratce.
  • 3. Masa serowa:
    Wszystkie składniki (oprócz rodzynek) zmiksować. Łyżką wmieszać namoczone rodzynki.
  • 4. Kruszonka:
    Wszystkie składniki wyrobić na kruszonkę.

Porady

Do masy serowej można użyć sera z wiaderka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować