Zwykłe kotlety z piersi kurczaka już nam sie znudziły. To ciekawa alernatywa.
30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1 podwojna pierś z kurczaka
50 dag pieczarek
15 dag sera żółtego w kawałku
1 pomidor(najlepiej miękki
1 większa cebula
3-4 plastry szynki
2-3 zabki czosnki przez praskę
1/2 pęczka natki pietruszki
4 łyżki majonezu
Sól, pieprz do smaku
Mąka do panierowania
2-3 jajka
olej do smażenia
Wykwintne kotlety zapiekane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi umyć, odciąć poledwiczki, podzielić na mniejsze kotlety. Każdy kotlet przyprawić solą, pieprzem, papryką. Rozbić. Panierowac najpierw w mące, potem jajku i smażyć na złoty kolor nanrozgrzanym oleju. Usmażone kotleciki ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Farsz:
Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić. Cebulę pokroic w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać pieczarki, odparować, doprawić, ostudzić.
Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, pomidora, szynkę pokroić w niewielką kostkę., pietruszkę posiekać.
Pieczarki z cebulą(ostudzone), pomidora , szynkę, 2/3 startego sera, pietruszkę, sprasowany czosnek wymieszać, dodac majonez, doprawić do smaku. Farsz położyć na smażonych kotletach, posypać resztą startego sera. Zapiekać w 180 st. Celsjusza przez 20 minut. Podawać na ciepło z frytkami i surówką. Smacznego!
Komentarze