szarlotka galicyjska

0 (0 ocen)

sezon na szarlotki u mnie rozpoczęty właśnie szarlotką galicyjską, z dużą ilością jabłek. jak wiadomo najlepsze są na ciepło; swoją kroiłam kilkanaście minut po wyjęciu z piekarnika trochę się „wylewa” ale kiedy nieco dłużej przestygnie trzyma się jak należy.

Składniki:

  • ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    200g masła
    1/2 szklanki cukru
    1 jajko
    1 łyżka kwaśnej śmietany

    nadzienie:
    1 kg kwaskowych jabłek (antonówka, szara reneta)
    2/3 szklanki cukru
    1 jajko
    150ml śmietanki kremówki
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    rodzynki
    1/2 łyżeczki cynamonu

    lukier:
    pół szklanki cukru pudru
    2 łyżeczki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasto z jabłkami Szarlotka Desery

Szarlotka galicyjska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
  • 2. Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Obieramy jabłka i kroimy je małą kostkę. Ucieramy jajko z cukrem. Dodajemy kremówkę i mąkę ziemniaczaną. A następnie odsączone rodzynki,cynamon i jabłka. Mieszamy łyżką.
  • image-226phcl 3. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy 2/3 schłodzonego ciasta. Wykładamy nim spód i brzeg formy do samego wierzchu. Nakładamy nadzienie i zawijamy brzegi ciasta do środka. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy na wierzch. Nakłuwamy kilka dziurek patyczkiem. Pieczemy ok. 50 min. w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto polewamy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.

Porady

Piekłam w tortownicy o średnicy 22cm, ale można w nieco większej wtedy będzie niższa…

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować