1.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy 1/2 szklanki cukru, szczyptę soli, śmietanę, żółtka, masło i szybko zagniatamy ciasto. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodajemy cukier do smaku oraz łyżeczkę cynamonu.
2.Blachę (40cm x 25cm) wykładamy papierem do pieczenia, wyklejamy ciastem (odkładamy trochę na kruszonkę). Odłożone ciasto na kruszonkę najlepiej zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 190oC.
3.Z białek ubijamy pianę z cukrem (dałam 1/2 szklanki) i odrobiną soli. Jabłka wykładamy na podpieczone ciasto, następnie wykładamy pianę z białek. Na wierzch ścieramy odłożony kawałek ciasta. Pieczemy jeszcze około 20 minut w temperaturze 190oC.
Komentarze