Szarlotka Ani

  • wyświetlono: 9337 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 1

Ulubiona szarlotka ani w moim domu. W sezonie korzystam ze swoich świeżych owoców, a zimą pozostają kupne. Zapraszam :)

GRZEGORZ BUGAJSKI

Składniki

3 szklanki mąki
1 kg jabłek
2 łyżki śmietany
1 szklanka cukru
4 jajka
kostka masła (25 dag)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cynamon

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka Ani

  • 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy 1/2 szklanki cukru, szczyptę soli, śmietanę, żółtka, masło i szybko zagniatamy ciasto. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodajemy cukier do smaku oraz łyżeczkę cynamonu.
  • 2. Blachę (40cm x 25cm) wykładamy papierem do pieczenia, wyklejamy ciastem (odkładamy trochę na kruszonkę). Odłożone ciasto na kruszonkę najlepiej zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 190oC.
  • 3. Z białek ubijamy pianę z cukrem (dałam 1/2 szklanki) i odrobiną soli. Jabłka wykładamy na podpieczone ciasto, następnie wykładamy pianę z białek. Na wierzch ścieramy odłożony kawałek ciasta. Pieczemy jeszcze około 20 minut w temperaturze 190oC.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

szarlotkaciasto krucheciasto z jabłkamiJABŁKA przepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Szarlotka

Dodane przez: weronka6

Szarlotka

Dziś tradycyjna szarlotka, z kawałkami...

Szarlotka

Dodane przez: Bo-Bożena

Szarlotka

Taka zwykła szarlotka a podana...

image-0kkkh82

Dodane przez: xamelka1

Szarlotka

Szarlotka jest pyszna i co najważniejsze...

Szarlotka

Dodane przez: Margaretka28

Szarlotka

Szarlotka- " jesienno -zimowe ciasto",...

Szarlotka

Dodane przez: JOANNA 55a

Szarlotka

nigdy się nie znudzi

image-040jxwh

Dodane przez: Teodorka

Szarlotka

Robię ją najczęściej z papierówek...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE