Szarlotka Ani

4.91 (194 ocen)

Ulubiona szarlotka ani w moim domu. W sezonie korzystam ze swoich świeżych owoców, a zimą pozostają kupne. Zapraszam :)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1 kg jabłek
    2 łyżki śmietany
    1 szklanka cukru
    4 jajka
    kostka masła (25 dag)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    cynamon
Wystaw ocenę:

4.91 (194 ocen)

Szarlotka ani - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy 1/2 szklanki cukru, szczyptę soli, śmietanę, żółtka, masło i szybko zagniatamy ciasto. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do jabłek dodajemy cukier do smaku oraz łyżeczkę cynamonu.
  • 2. Blachę (40cm x 25cm) wykładamy papierem do pieczenia, wyklejamy ciastem (odkładamy trochę na kruszonkę). Odłożone ciasto na kruszonkę najlepiej zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki. Pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 190oC.
  • 3. Z białek ubijamy pianę z cukrem (dałam 1/2 szklanki) i odrobiną soli. Jabłka wykładamy na podpieczone ciasto, następnie wykładamy pianę z białek. Na wierzch ścieramy odłożony kawałek ciasta. Pieczemy jeszcze około 20 minut w temperaturze 190oC.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować