Szarlotka

4.99 (151 ocen)

  • 60 min

Oryginalna,banalnie prosta,jej niesamowity zapach i smak to najlepsza szarlotka jaką do tej pory jadłam.

  • 60 min

Składniki:

  • Foremka 25/31
    Ciasto
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    250 g masła
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Nadzienie
    1 kg jabłek
    3 łyżki cukru
    Do dekoracji ;
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.99 (151 ocen)

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać i pokroić w ósemki,smażyć z cukrem około 15 minut.Ostudzić.
  • 2. Białka ubić na sztywno,dodać cukier,żółtka,a następnie dalej ubijać.
    Mąkę pszenną,ziemniaczaną i proszek do pieczenia połączyć ,dodać do ubitych jajek,następnie dodać roztopiona gorącą margarynę i wszystko razem delikatnie wymieszać.
  • 3. Połowę ciasta wylać na natłuszczoną foremkę i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut.
    Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ciastem.
    Całość piec jeszcze przez około 35 minut.Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować