Szare kluski z kapustą kwaszoną

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Idealne danie na zimowe dni

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 70 dekagramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - ziemniaki: 1.5 kilograma
    - kapusta kwaszona: 1.5 kilograma
    - cebula posiekana: 3 sztuki
    - boczek wędzony: 30 dekagramów
    - liść laurowy: 4 sztuki
    - ziele angielskie: 6 sztuk
    - sól: 2 łyżeczki
    - smalec: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szare kluski z kapustą kwaszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. KLUSKI: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na małych oczkach Do startych ziemniaków wbić jajko, posolić i dodać mąkę wszystkie składniki wymieszać. W garnku zagotować osoloną wodę i wrzucać kluski do wody. Odcinając ciasto widelcem od miski, maczając widelec gorącej w wodzie, aby ciasto się nie kleiło. Jeśli będą się rozpływać w wodzie należy dosypać jeszcze mąki i wymieszać. Kluski gotujemy od zagotowania 15min na średnim ogniu. Po ugotowaniu kluski odcedzamy na sitku i wrzucamy do miski.
  • 2. KAPUSTA: Kapustę zalać wodą dodać liść laurowy i ziele angielskie i ugotować tak, aby kapusta była miękka. Jak już będzie dobra to ja odcedzamy i doprawiamy smalcem.
  • 3. OKRASA: Cebule obieramy i razem z boczkiem kroimy w kostkę. Na patelni na tłuszczu podsmażamy to i dodajemy do klusek i wszystko razem mieszamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek wędzony Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

4.48 (186 ocen)

 Szare kluski z kapustą

4.48 (186 ocen)

Szare kluski z kapustą

Wioleczka1 Babcine smaki 1 godz. 10 min

To może cię zainteresować