Szare kluski z kapustą kwaszoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KLUSKI: Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na małych oczkach Do startych ziemniaków wbić jajko, posolić i dodać mąkę wszystkie składniki wymieszać. W garnku zagotować osoloną wodę i wrzucać kluski do wody. Odcinając ciasto widelcem od miski, maczając widelec gorącej w wodzie, aby ciasto się nie kleiło. Jeśli będą się rozpływać w wodzie należy dosypać jeszcze mąki i wymieszać. Kluski gotujemy od zagotowania 15min na średnim ogniu. Po ugotowaniu kluski odcedzamy na sitku i wrzucamy do miski.
2.KAPUSTA: Kapustę zalać wodą dodać liść laurowy i ziele angielskie i ugotować tak, aby kapusta była miękka. Jak już będzie dobra to ja odcedzamy i doprawiamy smalcem.
3.OKRASA: Cebule obieramy i razem z boczkiem kroimy w kostkę. Na patelni na tłuszczu podsmażamy to i dodajemy do klusek i wszystko razem mieszamy.
Komentarze