Doskonała tunezyjska potrawa zamiast tradycyjnych sadzonych :-)
30 min
Składniki:
3 pomidory
masło lub olej rzepakowy
1 mały ząbek czosnku
przyprawy: sól, i świeżo zmielony pieprz, szczypta suszonego oregano, szczypta chili
3 jajka
opcjonalnie: wędlina lub mięso
zielenina, np. natka lub szczypiorek
Szakszuka, czyli pomidory z jajkami z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pomidory sparz, obierz, pokrój na ćwiartki, wykrój szypułki, a miąższ pokrój w kosteczkę. Na niewielkiej patelni (ok. 20 cm średnicy) rozgrzej masło lub olej rzepakowy, wrzuć pokrojony w plasterki czosnek, chwilę smaż (jeśli chcesz dodać pokrojoną wędlinę lub mięso, podsmaż je z czosnkiem).
2.Pomidory przełóż (wraz z sokiem) na patelnię, dopraw solą i pieprzem, oregano i chili, smaż ok. 4 minuty. Do podsmażonych pomidorów wbij jajka, dopraw je solą. Przykryj i duś ok. 3 minuty lub do czasu, aż białka jajek będą ścięte. Posyp danie posiekaną zieleniną i podaj.
Komentarze