SZAKSZUKA, czyli pomidory z jajkami z patelni

4.5 (195 ocen)

  • 30 min

Doskonała tunezyjska potrawa zamiast tradycyjnych sadzonych :-)

  • 30 min

Składniki:

  • 3 pomidory
    masło lub olej rzepakowy
    1 mały ząbek czosnku
    przyprawy: sól, i świeżo zmielony pieprz, szczypta suszonego oregano, szczypta chili
    3 jajka
    opcjonalnie: wędlina lub mięso
    zielenina, np. natka lub szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Przystawki

Szakszuka, czyli pomidory z jajkami z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory sparz, obierz, pokrój na ćwiartki, wykrój szypułki, a miąższ pokrój w kosteczkę. Na niewielkiej patelni (ok. 20 cm średnicy) rozgrzej masło lub olej rzepakowy, wrzuć pokrojony w plasterki czosnek, chwilę smaż (jeśli chcesz dodać pokrojoną wędlinę lub mięso, podsmaż je z czosnkiem).
  • 2. Pomidory przełóż (wraz z sokiem) na patelnię, dopraw solą i pieprzem, oregano i chili, smaż ok. 4 minuty. Do podsmażonych pomidorów wbij jajka, dopraw je solą. Przykryj i duś ok. 3 minuty lub do czasu, aż białka jajek będą ścięte. Posyp danie posiekaną zieleniną i podaj.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować