Syrop z mięty

4.5 (149 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny syrop do deserów, herbatki lub wody z dodatkiem cytryny.
Może tez być wykorzystany do drinków alkoholowych.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na syrop
    2 garście świeżej mięty
    sok z 1 cytryny
    cukier - 0,5 kg
    2 litry wody
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Syropy Sok

Syrop z mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miętę przebrać, dokładnie opłukać, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować na bardzo wolnym ogniu przez pół godziny, zdjąć z ognia, odstawić na 24 godziny.
  • 2. Po tym czasie dokładnie odcedzić najlepiej gazę położyć na sicie i przelać do garnka.
    Do wywaru dodać sok z cytryny i cukier, gotować jeszcze na wolnym ogniu przez kilka minut.
    Gorący syrop przelać do butelek lub słoiczków, zakręcić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Soki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować