Syrop z mięty

5 (164 ocen)

  • 26 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszny syrop z mięty. Możemy używać do herbaty na zimno i na gorąco a także do ciast i deserów. Polecam.

  • 26 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 dużych gałązek świeżej mięty
    2 litry wody
    1 kg cukru
    3 małe cytryny
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Syrop z mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gałązki mięty tniemy nożyczkami na mniejsze części i wkładamy do miski z wodą, myjemy i przekładamy na cedzak. Miętę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 30 minut na małym ogniu. Odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce. Na drugi dzień odcedzamy płyn ( do garnka ) i dodajemy cukier. Z cytryn wyciskamy sok, przelewamy przez siteczko i dodajemy do wywaru miętowego. Garnek stawiamy na gazie i gotujemy jeszcze przez 40 minut. Syrop przelewamy do wypatrzonych buteleczek, zakręcamy. Pasteryzujemy przez 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować