Syrop pierniczkowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Syrop ten jest idealny do kawy , naleśników lub deserów . Polecam !

  • 30 min

Składniki:

  • ( na ok. 350 ml )

    1 szklanka wody

    1 szklanka cukru

    1 łyżeczka suszonego imbiru ( dałam pół łyżeczki )

    1 łyżeczka cynamonu

    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii ( zmieszałam ziarenka z 1 laski wanilii z cukrem )

    ( dodatkowo dałam 1 łyżeczkę przyprawy do piernika )
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Syropy

Syrop pierniczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku ( dość wysokim ) i mieszamy . Wstawiamy na gaz i zagotowujemy . Mieszamy od czasu do czasu , by cukier się nie przypalił . Następnie gotujemy syrop na małym ogniu przez ok. 15 minut , do czasu aż ulegnie redukcji - wyrażnie zgęstnieje ( powinien mieć konsystencję zwykłego syropu malinowego ) . Gotowy syrop odstawiamy do przestygnięcia , a następnie przelewamy do buteleczki i używamy według potrzeb . Przechowujemy go w lodówce do 2 miesięcy .

Porady

Przepis pochodzi z : http://madameedith.blogspot.com/2013/11/pierniczkowa-latte.html#more

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować