Te syrniki posłużyły nam za drugie danie na obiad. Pasowały nam na słono, ale na słodko też zamierzam je zrobić ;)
Składniki:
Składniki na 6-7 placuszków
250 gr sera twarogowego
2 czubate łyżki mąki + do obtoczenia
1 jajko
1/2 główki cebuli zeszklonej
2 szczypty proszku do pieczenia
sól, pieprz do smaku
Syrniki na słono - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy do niego mąkę, szczypty proszku do pieczenia oraz jajko. Mieszamy. Na koniec dodajemy zeszklona cebulkę oraz sól, pieprz do smaku.
2. Zwilżonymi dłońmi formujemy placuszki i obtaczamy w mącę. Wykładamy na rozgrzany tłuszcz.
Smażymy na małym ogniu z obu stron do uzyskania koloru rumianego :)
Komentarze