Syrniki lub też sirniki to rosyjskie placuszki z twarogu. Są przygotowywane z białego sera, jaj i odrobimy mąki, zazwyczaj smażone na oleju. Można do nich dodawać dowolne dodatki.
20 min
Składniki:
Składniki na syrniki:
◦400 g twarogu
◦1 duże jajko
◦3 łyżki cukru
◦2 łyżki mąki
◦40 g rodzynek
◦1 laska wanilii
◦¼ łyżeczki soli
◦olej do smażenia
Dodatkowo:
◦3 łyżki jogurtu greckiego
◦dżem wiśniowy
◦cukier puder do posypania
◦mąka do obtaczania
◦zimna woda
1.Żółtko jaja ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy twaróg, ziarna z laski wanilii i mąkę. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy rodzynki. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Do miseczki wlewamy zimną wodę, łyżką nabieramy ciasto (ciasto jest dość rzadkie), zanurzamy na chwilę w wodzie, obtaczamy w mące i formujemy placki o grubości ok. 2 cm. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy syrniki z obu stron na złoty kolor (ok. 5 minut z każdej strony).
Ja syrniki podałam posypane cukrem pudrem z jogurtem greckim i dżemem wiśniowym. Można je też polać miodem!
Komentarze