Syrniki

4.5 (142 ocen)

  • 20 min

Syrniki lub też sirniki to rosyjskie placuszki z twarogu. Są przygotowywane z białego sera, jaj i odrobimy mąki, zazwyczaj smażone na oleju. Można do nich dodawać dowolne dodatki.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na syrniki:
    ◦400 g twarogu
    ◦1 duże jajko
    ◦3 łyżki cukru
    ◦2 łyżki mąki
    ◦40 g rodzynek
    ◦1 laska wanilii
    ◦¼ łyżeczki soli
    ◦olej do smażenia

    Dodatkowo:
    ◦3 łyżki jogurtu greckiego
    ◦dżem wiśniowy
    ◦cukier puder do posypania
    ◦mąka do obtaczania
    ◦zimna woda
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery Placki

Syrniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtko jaja ucieramy z cukrem na gładką masę, dodajemy twaróg, ziarna z laski wanilii i mąkę. Miksujemy na gładką masę. Dodajemy rodzynki. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy. Do miseczki wlewamy zimną wodę, łyżką nabieramy ciasto (ciasto jest dość rzadkie), zanurzamy na chwilę w wodzie, obtaczamy w mące i formujemy placki o grubości ok. 2 cm. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy syrniki z obu stron na złoty kolor (ok. 5 minut z każdej strony).
    Ja syrniki podałam posypane cukrem pudrem z jogurtem greckim i dżemem wiśniowym. Można je też polać miodem!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Rosyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować