Swojska szynka w papryce peklowana na mokro

5 (153 ocen)

  • 147 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Robiłam pierwszy raz, ale warto było tyle poczekać. Smak i aromat szynki wynagrodził wszystko.

  • 147 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej
    100 g soli peklowej
    4 duże ząbki czosnku
    3 liście laurowe
    7 ziaren ziela angielskiego
    1 przyprawa do pieczeni
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Swojska szynka w papryce peklowana na mokro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę wypłukać, osuszyć.
  • 2. Bardzo gęsto ponakłuwać widelcem.
  • 3. 2 litry wody zagotować w większym garnku.
  • 4. Dodać obrany czosnek, ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować.
  • 5. Zalewę przestudzić.
  • 6. Do wystudzonej zalewy dodać sól peklową. Wymieszać.
  • 7. Włożyć szynkę, musi być cała zanurzona.
  • 8. Garnek z szynką umieścić w lodówce, zostawić na 5 -7 dni.
  • 9. Codziennie należy obracać szynkę.
  • 10. Po upływie czasu, wyjąć szynkę z zalewy, wypłukać, osuszyć.
  • 11. Natrzeć przyprawą, mięso włożyć do worka i następnie do szynkowara, a szynkowar do garnka z wodą. Na spodzie garnka z wodą umieścić ściereczkę.
  • 12. Parzyć ok 2,5h w temperaturze ok 80 stopni. Woda nie powinna wrzeć.
  • 13. Po upływie czasu, mięso wyjąć z garnka i wraz z szynkowarem schłodzić w zimnej wodzie.
  • 14. Wystudzoną szynkę włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Rano wyjąć z szynkowara i worka, kroić na kanapki.

Porady

W przypadku, gdy woda w czasie peklowania będzie bardzo mętna lub czerwona należy przygotować nową zalewę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować