Skwarki wieprzowe - Świeżonka

4.34 (195 ocen)

  • 1 godz. 30 min

danie regionalne:)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 1 kg mięsa wieprzowego świeżego (może być mieszane: łopatka, karkówka)
    200 g słoniny
    6 dużych cebul
    sól
    pieprz mielony czarny
Wystaw ocenę:

4.34 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Skwarki wieprzowe - świeżonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w mniejsze kawałki, wielkość uzależniona jest od naszych upodobań. Słoninę kroimy w bardzo małą kostkę. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Do garnka lub woka wrzucamy słoninę, aż puści tłuszcz i delikatnie się wytopi, wtedy wrzucamy pokrojone mięso wieprzowe i dusimy na mały ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, często mieszając aby mięso się nie przypaliło. Mięso przyprawić solą i pieprzem i znów dusić przez około 10 minut, gdy mięso będzie już miękkie i będzie się ładnie rumieniło dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, dusimy wszystko ze sobą tak długo aż cebula będzie miękka, trzeba uważać aby się nie przypaliła bo wtedy będzie gorzka. Na samym końcu doprawiamy w razie potrzeby pieprzem i solą. Podajemy ze świeżym chlebem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować