Świąteczny tort piernikowo-czekoladowy z truskawkowym dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Wsypujemy przyprawę do piernika, obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. Tak samo pieczemy drugi biszkopt. Zimne przekrawamy na pół.
2.Krem: Maragrynę ucieramy na puszystość do białości, dodajemy cukier puder i ucieramy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Letnią ale płynną dodajemy stopniowo przy tym ucierając. Biszkopty przekładamy kremem i dżemem. Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
3.Krem maślany: Masło z cukrem pudrem ucieramy na puszystość, do białości. Stopniowo dodajemy mleko i ucieramy. Dodajemy kakao i ucieramy. Tort smarujemy kremem i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Komentarze