Świąteczny baranek kakaowy

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wielkanoc bez baranka?-Nie możliwe. Mój w roli babeczki , wskoczył do koszyczka na święconkę, wygląda uroczo. A na stole świątecznym, szybko ma odciętą głowę:)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma -baranek, wysmarowana tłuszczem i osypana bułką tartą
    Ciasto:
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1 jajka
    1/2 szklanki oleju
    1 łyżka kakao
    1/2 szklanki mleka
    1 łyżka dżemu truskawkowego
    szczypta soli
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    Dodatkowo:
    cukier puder do osypania
    czerwona wstążka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasta wielkanocne

Świąteczny baranek kakaowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Składniki ciasta umieszczam w misce i miksuje mikserem na jednolitą masę.
  • jk 2. Ciasto wlewam do przygotowanej formy. Piekę ok. 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjmuję baranka z formy, studzę.
  • jk 3. Baranka osypuję cukrem pudrem, zawiązuję mu wstążkę.

Porady

Baranka można oblać też lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować