Świąteczne pierniczki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne, aromatyczne idealne na święta.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    60 dag mąki
    po 20 dag miodu i cukru
    5 dag masła
    1 jajko
    1 łyżeczka sody
    1/3 szklanki mleka
    torebka przyprawy do piernika

    Lukier
    1/2 białka
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka soku z cytryny

    inne dekoracje: polewa czekoladowa, posypki, koraliki itp0
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka Pierniczki

Świąteczne pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka włóż miód, cukier i masło. Podgrzewaj na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści, zdejmij z ognia i lekko ostudź.
    Dodaj przesianą mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku oraz jajko i przyprawę do piernika. Składniki wymieszaj dokładnie mikserem. Ciasto uformuj w kule , owiń folią spożywczą i włóż na noc do lodówki. ( można przechowywać w lodówce 2-3 dni) .
    Następnego dnia wyjmuj kilka godzin przed planowanym wałkowaniem. Rozwałkuj na grubość ok 2-3 cm, wycinaj dowolne kształty ciasteczek.
    Pierniczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstęp, gdyż rosną w czasie pieczenia. Piecz w 170 stopniach ok 12 minut. Odstaw do wystudzenia. Ostudzone pierniczki dowolnie udekoruj.
  • 2. Lukier:
    Białko utrzeć mikserem z cukrem i sokiem z cytryny na gęstą masę. Lukier nabrać do szprycy i dekorować pierniczki.
  • 3. Gotowe pierniczki należy przechowywać w metalowej puszce ze szczelną przykrywką. Po kilku dniach nabiorą kruchości. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować