Świąteczne pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka włóż miód, cukier i masło. Podgrzewaj na małym ogniu. Gdy cukier się rozpuści, zdejmij z ognia i lekko ostudź.
Dodaj przesianą mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku oraz jajko i przyprawę do piernika. Składniki wymieszaj dokładnie mikserem. Ciasto uformuj w kule , owiń folią spożywczą i włóż na noc do lodówki. ( można przechowywać w lodówce 2-3 dni) .
Następnego dnia wyjmuj kilka godzin przed planowanym wałkowaniem. Rozwałkuj na grubość ok 2-3 cm, wycinaj dowolne kształty ciasteczek.
Pierniczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem zachowując odstęp, gdyż rosną w czasie pieczenia. Piecz w 170 stopniach ok 12 minut. Odstaw do wystudzenia. Ostudzone pierniczki dowolnie udekoruj.
2.Lukier:
Białko utrzeć mikserem z cukrem i sokiem z cytryny na gęstą masę. Lukier nabrać do szprycy i dekorować pierniczki.
3.Gotowe pierniczki należy przechowywać w metalowej puszce ze szczelną przykrywką. Po kilku dniach nabiorą kruchości. Smacznego :)
Komentarze