Świąteczna impresja orzechowo-śliwkowa z cynamonowym puchem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, margarynę, miód i masę jajeczną. Zagniatamy ciasto do połączenia się składników. Dzielimy na 3 części. Każdą przekładamy na blaszkę o wymiarach 20x26. Pieczemy w temperaturze 170 stopni do zrumienienia (około 20 min).
2.Powidła śliwkowe doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i do gorących wsypujemy galaretkę. Ostawiamy do przestudzenia.
3.Orzechy, mleko i cukier umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Gdy powstała masa przestygnie, ucieramy z masłem ubitym na puch.
4.Śmietankę ubijamy, gdy zaczyna gęstnieć wsypujemy śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem, ubijamy do połączenia. Następnie wsypujemy cynamon i delikatnie mieszamy.
Komentarze