Surówka z kapusty pekińskiej z tuńczykiem, oliwkami i czosnkiem marynowanym

5 (4 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Surówka z kruchej, lekko słodkawej czerwonej kapusty pekińskiej sprawdzi się jako samodzielny, zdrowy posiłek.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kapusty pekińskiej czerwonej

    1 czerwona szpiczasta papryka

    1 puszka tuńczyka w oleju lub duże kawałki w sosie własnym

    10 czarnych oliwek

    10 ząbków czosnku marynowanego w zalewie chili

    10 marynowanych mini kolb kukurydzy

    4 ogórki konserwowe

    2 łyżki zalewy z czosnku

    2-3 łyżki octu balsamicznego lub winnego

    sól do smaku
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Surówki

Surówka z kapusty pekińskiej z tuńczykiem, oliwkami i czosnkiem marynowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno kroimy, płuczemy pod bieżącą wodą, lekko wyciskamy z nadmiaru wody.

    Tuńczyka odcedzamy z zalewy.

    Paprykę kroimy w cienkie paski.

    Oliwki, czosnek i kukurydzę kroimy w plasterki.

    Ogórki kroimy w półplasterki lub drobniej, w zależności od wielkości.

    Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy zalewę z czosnku, ocet balsamiczny i doprawiamy do smaku solą.

    * Zalewa z czosnku jest dość ostra, dlatego jej ilość proponuję dobrać indywidualnie do smaku.
    Można mieszać zalewę z olejem lub oliwą w proporcji1:1, wtedy sos będzie łagodniejszy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować