Ekspresowa surówka z kapusty pekińskiej

4 (3 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kapusta pekińska z jabłkiem, marchewką i cebulą polana prostym sosem winegret .Najłatwiejsza i najsmaczniejsza surówka do obiadu. Lekka i pełna witamin.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • warzywa:
    1/2 główki kapusty pekińskiej średniej wielkości
    2 marchewki średnie
    1 duże jabłko
    1 cebula
    pęczek natki pietruszki
    sos winegret:
    1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
    1/2 cytryny
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    1 czubata łyżeczka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
    szczypta pieprzu
    ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Ekspresowa surówka z kapusty pekińskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Warzywa.

    Kapustę przekrawamy na pół i szatkujemy dosyć drobno. Marchew tarkujemy na tarce o drobnych oczkach, obrane ze skórki jabłko na tarce o grubych oczkach. Starte jabłko skrapiamy lekko cytryną, aby nie ściemniało. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Warzywa wrzucamy do miski.
  • o 2. Sos winegret.

    Sok z wyciśniętej cytryny łączymy z przyprawami, mieszamy do rozpuszczenia cukru i soli. Następnie wlewamy olej, dodajemy zmiażdżony czosnek i całość porządnie mieszamy.
  • o 3. Warzywa tuż przed podaniem na stół łączymy z sosem.

    Surówka gotowa!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta pekińska

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Szybka kuchnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować