Kapusta pekińska z jabłkiem, marchewką i cebulą polana prostym sosem winegret .Najłatwiejsza i najsmaczniejsza surówka do obiadu. Lekka i pełna witamin.
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
warzywa:
1/2 główki kapusty pekińskiej średniej wielkości
2 marchewki średnie
1 duże jabłko
1 cebula
pęczek natki pietruszki
sos winegret:
1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
1/2 cytryny
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 czubata łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
szczypta pieprzu
ząbek czosnku
Ekspresowa surówka z kapusty pekińskiej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa.
Kapustę przekrawamy na pół i szatkujemy dosyć drobno. Marchew tarkujemy na tarce o drobnych oczkach, obrane ze skórki jabłko na tarce o grubych oczkach. Starte jabłko skrapiamy lekko cytryną, aby nie ściemniało. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Warzywa wrzucamy do miski.
2.Sos winegret.
Sok z wyciśniętej cytryny łączymy z przyprawami, mieszamy do rozpuszczenia cukru i soli. Następnie wlewamy olej, dodajemy zmiażdżony czosnek i całość porządnie mieszamy.
3.Warzywa tuż przed podaniem na stół łączymy z sosem.
Komentarze