Surówka z buraków z jabłkiem

3 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Buraki do obiadu z cebulą, jabłkiem i odrobiną soku z cytryny. W zimie jedna z najlepszych surówek, do tego prosta i szybka.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3-4 średnie buraki
    1 duże, kwaskowe jabłko
    1/2 cytryny
    1 cebula
    3-4 łyżki oleju
    1 łyżka cukru
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z buraków z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Buraki myjemy (nie obieramy) i gotujemy do miękkości. W zależności od ich wielkości czas gotowania wynosi od 40 do 50 minut. Miękkie buraki zalewamy zimną wodą i pozostawiamy do ostygnięcia.

    Następnie obieramy je i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  • o 2. Starte buraki przekładamy do miski. Cebulę i obrane jabłko kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do buraków. Przyprawiamy całość sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy i na końcu wlewamy olej.
  • o 3. Surówka z buraków gotowa!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Szybka kuchnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować