Surówka Coleslaw z czerwoną kapustą

4.96 (23 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób

To popularna surówka, którą przygotowuje się dość szybko. Jest bardzo smaczna, zdrowa, a zarazem prosta i tania w przygotowaniu. Dzisiaj przygotowałam ja z dodatkiem czerwonej kapusty. Idealna jako dodatek do dań obiadowych czy z grilla. Będzie też miłym gościem na świątecznym stole :)

  • 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki:
    • ok. 250 g białej kapusty,
    • ok. 150g czerwonej kapusty,
    • 1 średnia marchewka,
    • 1 średnia cebula,
    • ¾ łyżeczki soli,
    • ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
    sos:
    • 2-3 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
    • 10 g octu jabłkowego
    • 75 - 100 g majonezu
    • 15 g miodu ,
Wystaw ocenę:

4.96 (23 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka coleslaw z czerwoną kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty wycinamy głąb i cienko szatkujemy, solimy i odstawiamy na kilka minut, a następnie odciskamy. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę.
    Wszystkie składniki na sos razem mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Dodajemy do sałatki, dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Czerwona kapusta Marchewka Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

5 (187 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Salatka

To może cię zainteresować