Suflet z mąką gryczaną i serem gouda pesto rosso - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Cztery kokilki spryskujemy tłuszczem w sprayu. Gdy takiego nie mamy, smarujemy je masłem lub dobrą margaryną i obsypujemy bułką tartą.
2.Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do chwili połączenia się składników. Ciągle mieszając, wlewamy powoli mleko. Gdy masa zacznie gęstnieć, ściągamy ją z ognia i przekładamy do miseczki.
3.Po lekkim przestudzeniu dodajemy żółtka, starte na drobnych oczkach sery i trochę kolorowego pieprzu. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na kilka minut do przestudzenia.
4.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Połowę białek dodajemy do masy serowej i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Dodajemy pozostałe białka i znowu dokładnie mieszamy.
5.Masę przekładamy do kokilek i od razu wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 20-22 minuty.
6.Zielone pomidory dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Wycinamy szypułki i kroimy w cienkie plasterki. Rozkładamy na okrągłym talerzu.
7.Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę. Chili (bez pestek) kroimy w bardzo cienkie talarki, a oliwki na pół.
8.Pomidory posypujemy cebulą, skrapiamy olejem rzepakowym. Doprawiamy kolorowym pieprzem i czarną solą. Przybieramy oliwkami i talarkami chili.
9.Śmietanę przekładamy do miseczki. Pomidory kroimy w kostkę, wrzucamy do śmietany. Dokładnie miksujemy blenderem. Dodajemy drobno posiekaną bazylię. Doprawiamy odrobiną pieprzu.
10.Upieczone suflety podajemy od razu po przygotowaniu z sosem śmietanowo- pomidorowym i surówką z zielonych pomidorów.
Komentarze