Suflet z mąką gryczaną i serem gouda pesto rosso

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Moja wariacja na temat tradycyjnego francuskiego sufletu

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • NA SUFLET:
    - masło: 3 dekagramy
    - mąka gryczana: 2 łyżki
    - ser gouda pesto rosso: 8 dekagramów
    - ser grana padano: 7 dekagramów
    - mleko 2 %: 250 mililitrów
    - jajka świeże: 4 sztuki
    - pieprz kolorowy do smaku: 1 sztuka
    - tłuszcz w sprayu: 1 opakowanie
    NA SOS:
    - suszone pomidory z zalewy ziołowej: 6 sztuk
    - śmietana 12 % ukwaszona: 200 mililitrów
    - świeża bazylia listki: 0.33 szklanki
    - pieprz kolorowy do smaku: 1 sztuka
    NA SAłATKę:
    - zielone pomidory: 3 sztuki
    - cebula czerwona: 0.5 sztuki
    - oliwki zielone: 15 sztuk
    - papryczka chili: 0.5 sztuki
    - sól czarna cypryjska do smaku: 1 sztuka
    - pieprz kolorowy do smaku: 1 sztuka
    - olej rzepakowy z czosnkiem, bazylią i pomidorami: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Suflet z mąką gryczaną i serem gouda pesto rosso - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Cztery kokilki spryskujemy tłuszczem w sprayu. Gdy takiego nie mamy, smarujemy je masłem lub dobrą margaryną i obsypujemy bułką tartą.
  • 2. Na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do chwili połączenia się składników. Ciągle mieszając, wlewamy powoli mleko. Gdy masa zacznie gęstnieć, ściągamy ją z ognia i przekładamy do miseczki.
  • 3. Po lekkim przestudzeniu dodajemy żółtka, starte na drobnych oczkach sery i trochę kolorowego pieprzu. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na kilka minut do przestudzenia.
  • 4. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.

    Połowę białek dodajemy do masy serowej i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Dodajemy pozostałe białka i znowu dokładnie mieszamy.
  • 5. Masę przekładamy do kokilek i od razu wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 20-22 minuty.
  • 6. Zielone pomidory dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Wycinamy szypułki i kroimy w cienkie plasterki. Rozkładamy na okrągłym talerzu.
  • 7. Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę. Chili (bez pestek) kroimy w bardzo cienkie talarki, a oliwki na pół.
  • 8. Pomidory posypujemy cebulą, skrapiamy olejem rzepakowym. Doprawiamy kolorowym pieprzem i czarną solą. Przybieramy oliwkami i talarkami chili.
  • 9. Śmietanę przekładamy do miseczki. Pomidory kroimy w kostkę, wrzucamy do śmietany. Dokładnie miksujemy blenderem. Dodajemy drobno posiekaną bazylię. Doprawiamy odrobiną pieprzu.
  • 10. Upieczone suflety podajemy od razu po przygotowaniu z sosem śmietanowo- pomidorowym i surówką z zielonych pomidorów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować