Spaghetti z pesto rosso

4.5 (144 ocen)

  • 15 min

Pyszne pesto z suszonych pomidorów przygotować można wcześniej i przechowywać w lodówce w słoiku. W zabiegane dni wystarczy połączyć je z gorącym makaronem i zaserwować pyszny włoski obiad w zaledwie kilka chwil.

  • 15 min

Składniki:

  • 300 g makaronu spaghetti
    Pesto rosso:
    1 słoik suszonych pomidorów w oleju słonecznikowym
    2 ząbki czosnku
    1/3 szklanki orzechów włoskich
    3 łyżki startego sera pecorino romano (lub parmezanu)
    1/4 pęczka świeżej bazylii
    olej słonecznikowy (z suszonych pomidorów)
    sól morska (do smaku)
    szczypta świeżo zmielonych płatków chili
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy Spaghetti Ser

Spaghetti z pesto rosso - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory odsączyć z oleju (olej zachować). Posiekać na mniejsze kawałki i wrzucić do naczynia. Dodać ser, bazylię, podprażone na suchej patelni i posiekane orzechy włoskie, posiekany czosnek i sól oraz mielone płatki chili. Wszystkie składniki zmiksować dolewając stopniowo olej z pomidorów.
  • 2. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i dodać 4 łyżki wody w której się gotował.
  • 3. Dodać pesto i wymieszać do połączenia się sosu z makaronem. Spaghetti podawać posypane serem i ozdobione liskami bazylii od razu po przygotowaniu.

Porady

Zamiast orzechów włoskich można dodać orzechy piniowe lub podprażone ziarna słonecznika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować