Przygotowując ten słodki deser, obawiałam się nie tyle połączenia chili z czekoladą, ale tego, czy to się w ogóle upiecze:) Bo to mój pierwszy suflet:)
Suflet czekoladowy z wiśnią i chili - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kokilki smarujemy masłem i posypujemy cukrem pudrem. Odkładamy do lodówki.
2.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na puch.
3.W kąpieli wodnej roztapiamy tabliczkę czekolady wraz z chili. Studzimy.
4.W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę ziemniaczaną i energicznie mieszamy. Do gotującej się masy dolewamy mleko. Mieszamy do połączenia składników, ściągamy z ognia, studzimy.
5.Masę z mleka, masła i mąki dodajemy do rozpuszczonej czekolady, mieszamy. Dodajemy kakao oraz żółtka. Ucieramy na gładką masę.
6.Do ubitej piany delikatnie dodajemy masę czekoladową i mieszamy powoli aż do całkowitego połączenia się mas.
7.Przelewamy do kokilek, na środku układamy kilka rozmrożonych wiśni. Wkładamy do nagrzanego do 170 st C piekarnika i pieczemy ok 15 minut.
8.W tym czasie resztę wiśni przesypujemy do rondelka i smażymy na dużym ogniu ciągle mieszając, aż do wyparowania soku. Dodajemy syrop trzcinowy i szczyptę chili, studzimy.
9.Gotowe suflety wykładamy na talerz lub podajemy w kokilkach polane sosem wiśniowym.
Komentarze