Strucla z makiem to rozkosz w ustach, ale tylko wtedy, kiedy poświęcimy trochę czasu i własnoręcznie ją wykonamy. Zapachem przyciąga wszystkich domowników.
Składniki:
Ciasto:
0,5 kg mąki
175 g margaryny
100 g cukru
2-3 jajka
50 g drożdży
szczypt soli
Mak:
0,5 kg maku
0,5 kostki margaryny
2 szklanki cukru
olejek migdałowy
3 jajka
1 płaska łyżeczka kartoflanki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g rodzynek - sparzonych wrzątkiem
Kruszonka:
0,5 kostki margaryny
250 g mąki
10 dkg cukru
cukier waniliowy
Strucla z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Rozdrabniamy drożdże w ciepłym mleku dodając łyżkę cukru. Następnie łączymy drożdże i mleko z 2 łyżkami mąki mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Mąkę, cukier i sól wsypujemy do miski, dodajemy jajka. Kiedy rozczyn urośnie dodajemy do reszty składników wraz z margaryną. Wyrabiamy ciasto rękoma i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.
2.Mak: Mak trzeba koniecznie wypłukać, osączyć i zalać wrzątkiem a następnie gotować - tak koło 30 minut. Odcedzić, odcisnąć i zmielić dwukrotnie a najlepiej trzykrotnie. Dodać cukier, ciepłą rozpuszczoną margarynę, żółtka, olejek migdałowy, rodzynki i wszystko wymieszać. Na końcu wymieszać z ubitą piana z białek, proszkiem do pieczenia i kartoflanką.
3.Kruszonka: Wszystkie składniki zagnieść.
4.Rozwałkować ciasto na 2 prostokąty. Masę makową wykładać na poszczególne prostokąty pamiętając, aby brzeg ciasta pozostał pusty (dzięki temu mak nie wypłynie). Zawinąć ciasto powoli, tak by brzegi znalazły się pod spodem. Obie strucle przeplatamy ze sobą w warkocz i przekładamy na wysmarowaną blachę.
5.Zrobić na środku nacięcia i rozłożyć je lekko rękoma.
6.Wierzch posmarować białkiem i posypać kruszonką z zagniecionych składników. Piec w temperaturze 180 stopni - około 1 godzinę. Wierzch dekorujemy lukrem.
Komentarze