Strucla serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i 100 g cukru. Odstawiamy. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, 2 całymi jajkami, masłem (roztopionym), połową cukru waniliowego oraz przygotowanym wcześniej zaczynem. Wyrabiamy ciasto na gładko i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 60 min.
2.Do sera dodać 2 żółtka i resztę cukru waniliowego. Wymieszać. Wyrobione ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na duże płaty. Każdy posmarować przygotowanym serem i uformować ciasto (patrz zdj.). Należy rozciąć ciasto na pół, ale nie do końca i zrobić warkocz.
3.Piec ok. 30 min. w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku.
Porady
Zamiast samemu przygotowywać ser można kupić gotowy (ten do sernika), ale należy uważać aby nie był zbyt rzadki. W takim przypadku nie dodajemy już do sera jajek.
Komentarze