Strucla serowa

4.5 (150 ocen)

  • 2 godz.

Najlepsze ciasto drożdżowe jakie jadłam.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki,
    500 g twarogu
    120 ml mleka,
    30 g drożdży,
    180 g cukru,
    4 jajka,
    80 g masła lub margaryny,
    mały cukier waniliowy,
    sól.

    Lukier:
    50 g cukru pudru,
    2 łyżki wrzątku,
    aromat cytrynowy.


Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Strucla Desery

Strucla serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1y1chsw 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i 100 g cukru. Odstawiamy. Mąkę mieszamy ze szczyptą soli, 2 całymi jajkami, masłem (roztopionym), połową cukru waniliowego oraz przygotowanym wcześniej zaczynem. Wyrabiamy ciasto na gładko i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 60 min.
  • image-0yi1mcx 2. Do sera dodać 2 żółtka i resztę cukru waniliowego. Wymieszać. Wyrobione ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na duże płaty. Każdy posmarować przygotowanym serem i uformować ciasto (patrz zdj.). Należy rozciąć ciasto na pół, ale nie do końca i zrobić warkocz.
  • image-1ynbd6h 3. Piec ok. 30 min. w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku.

Porady

Zamiast samemu przygotowywać ser można kupić gotowy (ten do sernika), ale należy uważać aby nie był zbyt rzadki. W takim przypadku nie dodajemy już do sera jajek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować