Saska strucla serowa

  • wyświetlono: 1335 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe kuchni niemieckiej pieczone tylko raz w roku w okresie Adwentu. Podobnie jak drezdeński stollen jej kształt symbolizuje Dzieciątko zawinięte w chusty.

anemon
  • 20min

Składniki

mąka pszenna - 500 g
ser tłusty* - 250 g
cukier kryształ** - 100 g
jajka - 2 szt.
chłodne masło - 200 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
rum – 2 łyżki
migdały posiekane - 100 g
rodzynki - 200 g
kandyzowana skórka pomarańczowa - 100 g
skórka otarta z cytryny
szczypta soli
PONADTO:
masło - 100 g
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Saska strucla serowa

  • 1. Rodzynki sparz wrzątkiem, odsącz na sitku i dokładnie osusz na ręczniku papierowym.
  • Saska strucla serowa2. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiej na blat, dodaj cukier i chłodne masło, wszystko dokładnie posiekaj nożem. Dodaj pokruszony widelcem ser, jajka, bakalie, rum i ewentualnie skórkę otartą z cytryny / ja pominęłam/, dokładnie wyrób gładkie ciasto.
  • Saska strucla serowa3. Ciasto podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkuj na owalny kształt o grubości 2-3 cm, a następnie złóż struclę wzdłuż dłuższego boku, ale nie na pół, a 3-4 cm od przeciwległego boku. Delikatnie przyciskając połącz obie warstwy.
  • Saska strucla serowa4. Strucle przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 170*C piekarnika i piecz 50 minut do tzw. suchego patyczka.
  • Saska strucla serowa5. Upieczone ciasto przełóż na kratkę kuchenną. Jeszcze ciepłe ciasto posmaruj roztopionym masłem, poczekaj, aż masło wsiąknie i powtórz czynność, aż do wyczerpania masła. Odczekaj, aż ostatnia porcja masła wsiąknie, a ciasto będzie już zimne, wtedy posyp je grubą warstwą cukru pudru. Masło i cukier puder sprawiają, że ciasto bardzo długo zachowuje świeżość.
  • Saska strucla serowa6. Każdą struclę oddzielnie zawiń w folię spożywczą, włóż do szczelnego pojemnika na ciasto i odstaw w chłodne miejsce.

Porady

* ser mielony, taki na serniki z wiaderka do tego ciasta się nie nadaje. Najlepszy jest tłusty twaróg, suchy, dobrze odciśnięty.
**użyłam domowy cukier aromatyzowany wanilią.
***w oryginalnym przepisie była jeszcze kandyzowana skórka cytrynowa, ale ja jej nie lubię, więc zamieniłam na pomarańczową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciez_roznych_stron_swiataWigiliabakaliekuchnia niemieckaboże narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

strucla makowa

Dodane przez: PolskaGotuje

Strucla makowa

Przepyszna strucla makowa tradycyjnie...

Strucla orzechowa

Dodane przez: 2milutka

Strucla orzechowa

Strucla inna niż wszystkie. Francusko-...

Strucla makowa

Dodane przez: LucyG

Strucla Makowa

Tradycyjna strucla makowa. Przepis...

image-1rvsncr

Dodane przez: Apetyczna babeczka

STRUCLA JABŁKOWA Z CYNAMONEM

Domowa, pachnąca cynamonem strucla...

Drożdżowa strucla z makiem:

Dodane przez: anaid123

Drożdżowa strucla z makiem

Cudowne połączenie ciasta drożdżowego...

makowiec  drożdzowy

Dodane przez: Bożena Z.

Lekko migdałowa strucla makowa

Smaczna droŻdzowa strucla makowa...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE