Saska strucla serowa

4.5 (176 ocen)

  • 20 min

Tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe kuchni niemieckiej pieczone tylko raz w roku w okresie Adwentu. Podobnie jak drezdeński stollen jej kształt symbolizuje Dzieciątko zawinięte w chusty.

  • 20 min

Składniki:

  • mąka pszenna - 500 g
    ser tłusty* - 250 g
    cukier kryształ** - 100 g
    jajka - 2 szt.
    chłodne masło - 200 g
    proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
    rum – 2 łyżki
    migdały posiekane - 100 g
    rodzynki - 200 g
    kandyzowana skórka pomarańczowa - 100 g
    skórka otarta z cytryny
    szczypta soli
    PONADTO:
    masło - 100 g
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery

Saska strucla serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki sparz wrzątkiem, odsącz na sitku i dokładnie osusz na ręczniku papierowym.
  • Saska strucla serowa 2. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiej na blat, dodaj cukier i chłodne masło, wszystko dokładnie posiekaj nożem. Dodaj pokruszony widelcem ser, jajka, bakalie, rum i ewentualnie skórkę otartą z cytryny / ja pominęłam/, dokładnie wyrób gładkie ciasto.
  • Saska strucla serowa 3. Ciasto podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkuj na owalny kształt o grubości 2-3 cm, a następnie złóż struclę wzdłuż dłuższego boku, ale nie na pół, a 3-4 cm od przeciwległego boku. Delikatnie przyciskając połącz obie warstwy.
  • Saska strucla serowa 4. Strucle przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 170*C piekarnika i piecz 50 minut do tzw. suchego patyczka.
  • Saska strucla serowa 5. Upieczone ciasto przełóż na kratkę kuchenną. Jeszcze ciepłe ciasto posmaruj roztopionym masłem, poczekaj, aż masło wsiąknie i powtórz czynność, aż do wyczerpania masła. Odczekaj, aż ostatnia porcja masła wsiąknie, a ciasto będzie już zimne, wtedy posyp je grubą warstwą cukru pudru. Masło i cukier puder sprawiają, że ciasto bardzo długo zachowuje świeżość.
  • Saska strucla serowa 6. Każdą struclę oddzielnie zawiń w folię spożywczą, włóż do szczelnego pojemnika na ciasto i odstaw w chłodne miejsce.

Porady

* ser mielony, taki na serniki z wiaderka do tego ciasta się nie nadaje. Najlepszy jest tłusty twaróg, suchy, dobrze odciśnięty. **użyłam domowy cukier aromatyzowany wanilią. ***w oryginalnym przepisie była jeszcze kandyzowana skórka cytrynowa, ale ja jej nie lubię, więc zamieniłam na pomarańczową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować