Syte i proste danie z dodatkiem naszych ulubionych grzybów.
30 min
Składniki:
300 g makaronu np. świderki
200 g wędzonej kiełbasy
1 cebulę
100 g suszonych grzybów
2 łyżki oleju
kilka igiełek świeżego rozmarynu (ewentualnie suszonego)
150 ml śmietanki 30%
200 ml wody
suszony czosnek
sól, pieprz.
Grzybowy garnek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby moczymy. Najlepiej zrobić to wieczorem dzień wcześnie, następnie gotujemy w wodzie ok. 15 min. Po wystudzeniu grzyby kroimy w małą kostkę.
2.Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
3.Kiełbasę i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.
4.Wodę ze śmietanką mieszamy, dodajemy grzyby, rozmaryn, czosnek suszony, sól i pieprz. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy, a następnie wylewamy na patelnię. Gotujemy, aż sos zgęstnieje. Przygotowanym sosem polewamy ugotowany makaron.
Porady
Jeżeli nasze jesienne zbiory już się skończyły, to zamiast suszonych grzybów można użyć świeże pieczarki.
Komentarze