Strucla serowa waniliowo-cytrynowa

0 (0 ocen)

Uwielbiam wszelakie wypieki z serem. Ta strucla jest wyśienita, ser jest delikatny o wspaniałym posmaku wanilii i cytryny. Idealna na każde okazje

Składniki:

  • Ciasto:
    ok 300 g mąki
    20 g świeżych drożdży
    50 g masla
    65 g cukru
    1 jajko
    60 ml mleka letniego

    Masa serowa:
    300 g sera twarogowego zmielonego
    1/2 laski wanillii
    skórka otarta z 1 cytryny
    40 g cukru
    100 g masła
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

    Keksówka ok 30x8
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Strucla Desery

Strucla serowa waniliowo-cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Drożdże rozpuść w mleku
  • 2. Do miski z drożdżami dodaj mąkę, jajko i cukier i delikatnie wymieszaj
  • 3. Masło rozpuść i ostudź. Powoli wlewaj do ciasta. Wyrób ciasto. Ciasto powinno być nie za luźne ale też nie twarde.
  • 4. Masa serowa:
    Do miski dodaj ser,jajko, cukier, ziarenka z wanilli, 1/2 skórki z cytryny. Delikatnie miksujemy
  • 5. Cały czas miksując powoli wlewamy rozpuszczone masło. Dodajemy mąkę i delikatnie miksujemy łącząc skłądniki.
  • 6. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt podsypując mąką. Posypujemy ciasto pozostałą skórką z cytryny.
  • 7. Na ciasto wykładamy masę serową. Pozostawiając z każdej strony ok 2 cm puste brzegi
  • 8. Krótsze boki delikatnie zawijamy do środka ( tyle ile ma pusty bok)
  • 9. Zwijamy w roladę dłuższym bokiem. Układamy do keksówki. Odstawiamy na 40 min do wyrośnięcia
  • 10. Ciasto wkłądmay do zimnego piekarnika. Wlączamy go na 180 ' (góra-dół) i pieczamy 40 min, po tym czasie przkrywamy nasz strucel i pieczemy kolejne 15-20 min
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować