Strucla serowa waniliowo-cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Drożdże rozpuść w mleku
2.Do miski z drożdżami dodaj mąkę, jajko i cukier i delikatnie wymieszaj
3.Masło rozpuść i ostudź. Powoli wlewaj do ciasta. Wyrób ciasto. Ciasto powinno być nie za luźne ale też nie twarde.
4.Masa serowa:
Do miski dodaj ser,jajko, cukier, ziarenka z wanilli, 1/2 skórki z cytryny. Delikatnie miksujemy
5.Cały czas miksując powoli wlewamy rozpuszczone masło. Dodajemy mąkę i delikatnie miksujemy łącząc skłądniki.
6.Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt podsypując mąką. Posypujemy ciasto pozostałą skórką z cytryny.
7.Na ciasto wykładamy masę serową. Pozostawiając z każdej strony ok 2 cm puste brzegi
8.Krótsze boki delikatnie zawijamy do środka ( tyle ile ma pusty bok)
9.Zwijamy w roladę dłuższym bokiem. Układamy do keksówki. Odstawiamy na 40 min do wyrośnięcia
10.Ciasto wkłądmay do zimnego piekarnika. Wlączamy go na 180 ' (góra-dół) i pieczamy 40 min, po tym czasie przkrywamy nasz strucel i pieczemy kolejne 15-20 min
Komentarze