Tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe kuchni niemieckiej pieczone tylko raz w roku w okresie Adwentu. Podobnie jak drezdeński stollen jej kształt symbolizuje Dzieciątko zawinięte w chusty. Ciasto jest pyszne.
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki na 2 strucle:
500 g mąki
250 g sera tłustego
100 g cukru
2 jajka
200 g masła
2 łyżki rumu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g migdałów
200 g rodzynek
100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
szczypta soli
150 g masy marcepanowej
Ponadto:
100 g masła
cukier puder
Saska strucla serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Rodzynki sparz wrzątkiem, odsącz na sitku i dokładnie osusz na ręczniku papierowym.
2. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiej na blat, dodaj cukier i chłodne masło, wszystko dokładnie posiekaj nożem.
Dodaj pokruszony widelcem ser, jajka, bakalie, rum i ewentualnie skórkę otartą z cytryny / ja pominęłam/, dokładnie wyrób gładkie ciasto.
3. Ciasto podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkuj na owalny kształt o grubości 2-3 cm, na środek daj paski masy marcepanowej a następnie złóż struclę wzdłuż dłuższego boku, ale nie na pół, a 3-4 cm od przeciwległego boku. Delikatnie przyciskając połącz obie warstwy.
4. Strucle przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 170*C piekarnika i piecz 50 minut do tzw. suchego patyczka.
5. Upieczone ciasto przełóż na kratkę kuchenną. Jeszcze ciepłe ciasto posmaruj roztopionym masłem, poczekaj, aż masło wsiąknie i powtórz czynność, aż do wyczerpania masła. Odczekaj, aż ostatnia porcja masła wsiąknie, a ciasto będzie już zimne, wtedy posyp je grubą warstwą cukru pudru. Masło i cukier puder sprawiają, że ciasto bardzo długo zachowuje świeżość.
6. Każdą struclę oddzielnie zawiń w folię spożywczą, włóż do szczelnego pojemnika na ciasto i odstaw w chłodne miejsce.
Komentarze