Strucla drożdżowa z kremem czekoladowym

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Drożdżówka jest dobra na wszystko :)
Przynajmniej dla mnie.
Nie ważne czy na słodko, czy na słono. Uwielbiam ciasto drożdżowe robić i uwielbiam jeść.
Dziś mam dla Was przepis na słodko.
Słodkie ciasto drożdżowe, posmarowałam kremem czekoladowym zawinęłam,
upiekłam i mogłam zachwycać się jego smakiem.
Do kawy, herbaty, lub mleka idealne.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 150 g. mleka ciepłego
    40 g. drożdży
    3 pełne łyżki cukru
    500 g. mąki pszennej tortowej
    2 jajka
    100 g. oleju

    Dodatkowo:
    3-4 łyżki kremu czekoladowego
    cukier puder do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Strucla drożdżowa z kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Strucla drożdżowa z kremem czekoladowym 1. Ciepłe mleko wlać do miski. Dodać cukier i drożdże.
    Wymieszać i odstawić na 10-15 minut.
    Następnie wsypać mąkę, dodać jajka i wlać olej. Wyrobić ciasto.
    Można to zrobić robotem, lub mikserem z hakami.
    Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
  • Strucla drożdżowa z kremem czekoladowym 2. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części.
    Każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt.
    Posmarować cienko kremem czekoladowym, zostawiając wolne brzegi.
    Jeśli kremu będzie za dużo, to może wyjść zakalec.
    Tak przygotowane ciasto zawinąć w roladę.
  • Strucla drożdżowa z kremem czekoladowym 3. Powstałą roladę przeciąć wzdłuż na pół, tak żeby z jednej strony zostało 1-1,5 cm nie rozcięte.
    Następnie przecięte kawałki ciasta zaplątać ze sobą na przemian.
    Końcówkę ciasta zlepić.
  • Strucla drożdżowa z kremem czekoladowym 4. Obie końcówki podwinąć pod spód i przełożyć ciasto do keksówki
    wyłożonej papierem do pieczenia.
    Ciasto w keksówkach zostawić jeszcze na 30- 40 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Strucla drożdżowa z kremem czekoladowym 5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 30-35 minut.
  • Strucla drożdżowa z kremem czekoladowym 6. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
    Można też polać lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować