Drożdżowa strucla z kajmakiem

4.49 (158 ocen)

  • 3 godz. 40 min

Taka strucla drożdżowa jest bardzo pyszna. Mięciutkie ciasto przeplatane bardzo słodkim kajmakiem. Przepis polecam na podwieczorek.

  • 3 godz. 40 min

Składniki:

  • Rozczyn:
    pół szklanki ciepłego mleka
    1 łyżka cukru
    1 łyżka miodu prawdziwego
    1 łyżka mąki tortowej
    5 dag świeżych drożdży

    Ciasto:
    50 dag mąki tortowej
    2 jajka
    1 cukier waniliowy
    pół szklanki cukru
    1 łyżka miodu prawdziwego
    pół szklanki ciepłego mleka
    5 dag masła lub margaryny

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    40 masy krówkowej ( kajmakowy smak )
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Strucla Desery Kajmak

Drożdżowa strucla z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Cukier, miód prawdziwy, drożdże i mąkę rozcieramy z ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.
  • 2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem, miodem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Do mąki dodajemy rozczyn, utarte jajka i masło, następnie stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy przez kilka minut, aż będzie nam odchodziło od ręki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 2 godziny do wyrośnięcia.
  • 3. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część osobno wałkujemy na lekko posypaną mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Na każdy prostokąt rozsmarowujemy po połowie masy krówkowej i zwijamy jak roladę.
  • 4. Obie strucle układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ( radzę piec na dwóch blaszkach ja piekłam na jednej i moje strucle się zrosły ), odkładamy je jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosły.
  • 5. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone strucle studzimy.
  • 6. Gotowe wystudzone strucle kroimy w plastry i podajemy. Smacznego.

Porady

Radzę piec na dwóch blaszkach ja piekłam na jednej i moje strucle się zrosły. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować