Drożdżowa strucla z kajmakiem

  • wyświetlono: 472 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Taka strucla drożdżowa jest bardzo pyszna. Mięciutkie ciasto przeplatane bardzo słodkim kajmakiem. Przepis polecam na podwieczorek.

bgg (Kopiowanie)
  • 220min

Składniki

Rozczyn:
pół szklanki ciepłego mleka
1 łyżka cukru
1 łyżka miodu prawdziwego
1 łyżka mąki tortowej
5 dag świeżych drożdży

Ciasto:
50 dag mąki tortowej
2 jajka
1 cukier waniliowy
pół szklanki cukru
1 łyżka miodu prawdziwego
pół szklanki ciepłego mleka
5 dag masła lub margaryny

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
40 masy krówkowej ( kajmakowy smak )

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Drożdżowa strucla z kajmakiem

  • 1. Rozczyn: Cukier, miód prawdziwy, drożdże i mąkę rozcieramy z ciepłym mlekiem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.
  • 2. Ciasto: Jajka ucieramy z cukrem, miodem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masło lub margarynę roztapiamy i lekko studzimy. Do mąki dodajemy rozczyn, utarte jajka i masło, następnie stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy przez kilka minut, aż będzie nam odchodziło od ręki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 2 godziny do wyrośnięcia.
  • 3. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą część osobno wałkujemy na lekko posypaną mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach około 27 cm x 36 cm. Na każdy prostokąt rozsmarowujemy po połowie masy krówkowej i zwijamy jak roladę.
  • 4. Obie strucle układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia ( radzę piec na dwóch blaszkach ja piekłam na jednej i moje strucle się zrosły ), odkładamy je jeszcze na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby troszkę podrosły.
  • 5. Po tym czasie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do zrumienienia. Upieczone strucle studzimy.
  • 6. Gotowe wystudzone strucle kroimy w plastry i podajemy. Smacznego.

Porady

Radzę piec na dwóch blaszkach ja piekłam na jednej i moje strucle się zrosły. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zycieCiastodrożdżowepodwieczorekkajmakdrożdżowe ciastodomowe wypiekistrucle
 

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto

Dodane przez: Aninka88

Kostka bananowa z kajmakiem

Przepyszne połączenie smaków: słodki...

Tort słonecznikowy z kajmakiem

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Tort słonecznikowy z kajmakiem

Dla wszystkich fanów słodkości...

miodowiec

Dodane przez: Aninka88

Miodowiec z kajmakiem

Przepyszne ciasto miodowe przekładane...

Mazurek z kajmakiem

Dodane przez: smak i uczucie

Mazurek z kajmakiem

kruche ciasto z kajmakiem

Mazurek z kajmakiem i masą

Dodane przez: PatiGotuje

Mazurek z kajmakiem i masą

Większość przepisów na mazurka...

sernik

Dodane przez: KORAL

Sernik dyniowy z kajmakiem

Polski tradycyjny sernik wzbogacony...