Strucla drożdżowa jak pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie: Ser zetrzeć na drobnych oczkach. Pieczarki obrać i pokroić w dość grube talarki. Przesmażyć na odrobinie tłuszczu do odparowania wody. Ostudzić. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
2.Ciasto drożdżowe: Margarynę roztopić i lekko schłodzić. Drożdże rozetrzeć z cukrem i wlać do nich ciepłe mleko. Połączyć z pozostałymi składnikami. Zarobić elastyczne ciasto, podsypując w razie konieczności mąką. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40cm. Posmarować go przecierem zostawiając po bokach wolne marginesy. Nałożyć wędlinę, pieczarki całość posypać serem i cebulą. Ciasto delikatnie zwinąć w roladę. Zostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na ok. 15 minut. Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut do zrumienienia.
Komentarze